Selge arvet bolig? Slik gjør du prosessen så smertefri som mulig

Selge arvet bolig? Slik gjør du prosessen så smertefri som mulig

Selge arvet bolig? Slik gjør du prosessen så smertefri som mulig
Marthe Frigaard

Senior skribent & innholdsforfatter

I denne guiden finner du

Å selge en arvet bolig kan være en komplisert og følelsesladet prosess. Det er mange ting man må tenke på, både juridisk, økonomisk og praktisk. I denne guiden vil vi gi deg en oversikt over alt du trenger å vite om skatt, arveloven, tvister og salg av arvet bolig. Vi vil også gi deg noen tips og råd om hvordan du kan gjøre salget så smidig og lønnsomt som mulig.

Hvor mye koster det å selge arvet bolig?

Å selge en bolig er en stor og viktig beslutning som krever god planlegging og kunnskap. Boligens verdi, beliggenhet, tilstand, markedssituasjon og salgsmetode, vil naturligvis påvirke prisen. Om du velger å bruke en megler er sjansen stor for at du får en bedre salgspris. Samtidig er det verdt å tenke på kostnadene ved å bruke en megler også.

Som et generelt anslag kan vi si at du må regne med å betale rundt 100 000 kroner for boligsalget, men din sluttsum vil avhenge av mange faktorer og kan variere stort. 

Å selge selv eller bruke megler har begge sine fordeler og ulemper, så dette er noe du bør vurdere nøye før du trår til med salget. 

Fordeler med å bruke megler: 

  • En megler har erfaring og kompetanse, og kan gi en nøyaktig vurdering av boligens verdi, markedsføre den og gjennomføre den juridiske biten. 
  • Megleren tar seg også av det praktiske og administrative arbeidet, slik som å innhente dokumenter, lage salgsoppgave, skrive kontrakt, ordne oppgjør og ikke minst visninger. 
  • Megleren har ansvaret for at ting skjer i henhold til loven, og har gjerne gode råd til deg som selger underveis. 
  • Meglere når ut til et stort nettverk av potensielle kjøpere, sammenlignet med hva du kan selv. 

Alt som kommer med fordeler har imidlertid også en bakside. Å bruke en megler koster gjerne mer, og du kan regne med å betale 1 - 5% av kjøpesummen, i tillegg til annonsering, fotograf, takstmann og tinglysning. Meglere kan også være mer interessert i egen provisjon, fremfor ditt beste når du skal selge arvet bolig. Derfor er det viktig å lese tilbakemeldinger og vurdere ulike meglere opp mot hverandre. 

I så måte har også det å selge selv noen fordeler: 

  • Du sparer penger på meglerhonorar, og kan i visse tilfeller spare hundretusenvis av kroner. 
  • Du har full kontroll over salgsprosessen, men også det hele og fulle ansvar for at alt gjøres etter lover og regler. 
  • Ingen kjenner boligen bedre enn deg.

Samtidig er det å selge en arvet bolig en kompleks prosess. Om du velger å ikke bruke megler får du alt det arverettslige på toppen av boligsalget. Det innebærer at du må ordne dokumenter, salgsoppgave, holde visninger, skrive kontrakt og ordne med oppgjør. Det kan bli tidkrevende, og det er lett å gjøre feil som kan føre til juridiske konsekvenser senere. Om du skal selge arvet bolig selv kan du sjekke ut Forbrukerrådets sjekkliste for dette

Hvis man skal selge en arvet bolig, må man også ta hensyn til arveavgift, skatt og eventuelle krav fra andre arvinger. Dette kan påvirke hvor mye man får igjen for boligen etter salget. 

Konflikter etter arv

En av de største utfordringene knyttet til arv er hva som skjer med bolig om det er flere arvinger som har krav på den. Dette kan skape konflikt mellom søsken som har ulike ønsker og behov.

Et eksempel på en slik utfordring er om to søsken arver en bolig etter foreldrene, og den ene vil selge den mens den andre vil beholde den. Hvordan løses dette? Det kommer an på om boligen er uskiftet eller skiftet, og om det finnes andre arvinger som har krav på sin del av arven.

Hvis boligen er uskiftet, betyr det at den gjenlevende ektefellen har rett til å sitte i uskiftet bo med boligen så lenge han eller hun lever. Da kan ikke søsknene kreve å få sin del av arven før ektefellen dør eller velger å skifte. Hvis ektefellen velger å skifte, må man dele verdien av boligen med søsknene etter lovens regler.

Hvis boligen er skiftet, betyr det at den gjenlevende ektefellen har fraskrevet seg retten til å sitte i uskiftet bo, eller at begge foreldrene er døde. Da må søsknene dele verdien av boligen mellom seg etter lovens regler. Hvis de ikke blir enige om hvem som skal overta boligen, kan de enten selge den og dele salgssummen, eller la en av dem overta boligen mot å betale ut de andre.

Hvis bare en av søsknene ønsker å selge boligen, må han eller hun få samtykke fra de andre arvingene. Hvis de ikke gir samtykke, kan han eller hun kreve at boligen blir solgt ved offentlig skifte. Det betyr at en nøytral person, som regel en dommer, tar hånd om salget og fordelingen av salgssummen. Dette kan være kostbart og tidkrevende, og bør unngås om mulig.

Hvis flere av søsknene ønsker å selge boligen, men en av dem vil beholde den, må de prøve å komme til enighet om prisen. Hvis de ikke blir enige, kan de enten la en takstmann vurdere verdien av boligen, eller la en nøytral person bestemme prisen ved offentlig skifte.

Det beste er å prøve å løse slike konflikter i minnelighet, ved å snakke sammen og respektere hverandres ønsker og behov. Hvis det ikke er mulig, kan det være lurt å søke juridisk rådgivning eller mekling for å finne en løsning som alle kan leve med.

Skatt og salg av arvet bolig

Så, du har arvet en bolig og lurer på hva som skjer med skatt? Det er heldigvis ikke så vanskelig å forstå reglene. 

Arveavgiften ble fjernet i 2014. I stedet brukes nå noe som heter kontinuitetsprinsippet. Du slipper derfor å betale noe ekstra, bare fordi du arver. Det betyr ikke at du ikke må betale skatt, men denne beregnes nå ut fra en startverdi (inngangsverdi). Dette er verdien på boligen når personen du arvet fra døde. 

Hvis du selger boligen med en gang og til samme pris som startverdien, trenger du ikke å betale skatt. Du starter og slutter på samme pris. 

Om du derimot venter med å selge og prisen stiger, må du skatte av økningen. 

Selges boligen med tap i forhold til startverdien, kan du trekke dette fra på skatten. Om du ikke oppfyller krav til botid og eiertid, må du skatte 22 prosent av gevinsten. 

Som med alle regler er det likevel noen unntak. 

  • Hvis personen du arvet fra bodde i boligen i minst ett år og eide den i minst 12 av de siste 24 månedene, trenger du ikke å betale skatt på eventuell prisøkning. 
  • Det samme gjelder for hytter og fritidsboliger, men da må personen ha eid og brukt den i minst fem av de siste åtte årene. 

Det er også forskjell på om du selger en bolig du arver etter dødsfall, eller om du får bolige som forskudd på arv. Er arven etter dødsfall slipper du å betale dokumentavgift, mens du må ut med 2,5 prosent av markedsverdien på eiendommen dersom det er snakk om forskudd på arv. 

Du kan også ha rett på visse fradrag som absolutt er verdt å sjekke ut. 

Når lønner det seg å selge arvet bolig? 

Salgsprisene på bolig varierer etter sesong og marked. Generelt er det høyest etterspørsel og pris i vår- og høstmånedene, når folk er tilbake fra ferie og har mer tid til å lete etter bolig. Det kan også være lurt å selge bolig når det er lite konkurranse fra andre selgere, for eksempel i januar eller august. Det viktigste er å følge med på markedet og tilpasse seg til kjøpernes behov og preferanser.

Ifølge våre undersøkelser må man betale skatt av gevinsten ved salg av arvet bolig. Gevinsten beregnes som differansen mellom salgsprisen og den opprinnelige verdien av boligen på arvetidspunktet.

Man må ta stilling til om man skal selge boligen selv eller ved hjelp av megler. Selv om det kan være fristende å spare penger ved å selge selv, kan en megler hjelpe med å sette riktig pris, markedsføre boligen og håndtere papirarbeidet, noe som kan være meget krevende hvis du skal gjøre alt dette helt alene.

Vurderer du å selge boligen?

Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.

Uforpliktende

Gratis

Raskt og enkelt

Klar for å sammenligne meglere?

Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.

Nye omtaler på Meglerbasen

Les anmeldelser av eiendomsmeglere

Hele prosessen har vært som en drøm

Daniel Bruce Beadle

Eiendomsmegler

5

Hele prosessen har vært som en drøm

Bolig solgt for Janicke Holm Rinnan i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Janicke Holm Rinnan i 2023

Veldig fornøyd

Elise Riise Johnsen

Eiendomsmegler / Partner

5

Veldig fornøyd

Herlig og betryggende megler!

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Herlig og betryggende megler!

Knut Øyvind har gjort en strålende jobb fra start til slutt. Uten tvil valgt rett megler!

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Knut Øyvind har gjort en strålende jobb fra start til slutt. Uten tvil valgt rett megler!

Veldig fornøyd

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Veldig fornøyd

Vi fikk anbefalt Aida av en venninne

Aida Rajic

Eiendomsmegler | Salgsleder | Partner

5

Vi fikk anbefalt Aida av en venninne

Veldig fornøyd med Mikkel!

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Veldig fornøyd med Mikkel!

Hadde et flott samarbeid med Andre.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Hadde et flott samarbeid med Andre.

Ryddig salgsprosess

Ludvig Bøgseth

eiendomsmeglerfullmektig

5

Ryddig salgsprosess

Bolig solgt

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Bolig solgt

Anbefales

Eline Tilley

EIENDOMSMEGLER MNEF | PARTNER

5

Anbefales

Imøtekommende og serviceinnstilt

Helene Jensen

Eiendomsmegler

5

Imøtekommende og serviceinnstilt

Boligsalg

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Boligsalg

Trygt samarbeid

Helene Jensen

Eiendomsmegler

5

Trygt samarbeid

Strålende fornøyd!

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Strålende fornøyd!

Bolig solgt for Maria Engelien i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Maria Engelien i 2022

En vellykket salgsprosess.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

En vellykket salgsprosess.

Profesjonell eiendomsmegler

Marius Kvalvik

Daglig leder | Eiendomsmegler

5

Profesjonell eiendomsmegler

Flink til å tilrettelegge - Svært dyktig megler

Marius Kvalvik

Daglig leder | Eiendomsmegler

5

Flink til å tilrettelegge - Svært dyktig megler

Bolig solgt for Eli Amini i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Eli Amini i 2022

Genuin og hjelpsom megler

Houssam Ben Zrelli

Salgsleder

5

Genuin og hjelpsom megler

Fornøyd kunde

Vetle Larsen

Eiendomsmegler | Partner

5

Fornøyd kunde

Aida fra Eie er utrolig dreven

Aida Rajic

Eiendomsmegler | Salgsleder | Partner

5

Aida fra Eie er utrolig dreven

Kvalitet i prosessen, knall oppfølging hele veien.

Ludvig Bøgseth

eiendomsmeglerfullmektig

5

Kvalitet i prosessen, knall oppfølging hele veien.

Proaktiv og veldig god megler.

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Proaktiv og veldig god megler.

Meget profesjonell, hyggelig og lett å få kontakt med på tlf, uansett tidspunkt. Anbefales på det sterkeste.

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Meget profesjonell, hyggelig og lett å få kontakt med på tlf, uansett tidspunkt. Anbefales på det sterkeste.

Bolig solgt for Cecilie Marie Gjerseth i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Cecilie Marie Gjerseth i 2023

Gjorde en meget god jobb.

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Gjorde en meget god jobb.

Dyktig rådgiver

Michael R. Myhre

Daglig leder/Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Dyktig rådgiver

Bolig solgt for Liv Kvervavik i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Liv Kvervavik i 2022

Proff

Ludvig Bøgseth

eiendomsmeglerfullmektig

5

Proff

Bra

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Bra

Godt samarbeid.

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Godt samarbeid.

Han har opptrådt profesjonelt og effektivt under prosessen.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Han har opptrådt profesjonelt og effektivt under prosessen.

Trygg og effektiv prosess

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Trygg og effektiv prosess

Meget dyktig og positiv i hele prosessen

Nini Tran

Eiendomsmeglerfullmektig

5

Meget dyktig og positiv i hele prosessen

Bolig solgt for Morten Rodahl i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Morten Rodahl i 2023

Engasjert, ryddig, profesjonell med lokalkunnskap

Malene Sunde

Eiendomsmegler

5

Engasjert, ryddig, profesjonell med lokalkunnskap

Enkel og effektiv salgsprossess

Geir Einar Moen

Eiendomsmegler

5

Enkel og effektiv salgsprossess

fantastisk jobb

Helene Jensen

Eiendomsmegler

5

fantastisk jobb

Dette takket være en fantastisk megler som Knut Øyvind Grytten, kan egentlig ikke få fullrost han nok, tusen takk!

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Dette takket være en fantastisk megler som Knut Øyvind Grytten, kan egentlig ikke få fullrost han nok, tusen takk!

Bolig solgt

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Bolig solgt

Pliktoppfyllende og realistisk

Helene Jensen

Eiendomsmegler

5

Pliktoppfyllende og realistisk

Jeg ga et tydelig oppdrag til Aida

Aida Rajic

Eiendomsmegler | Salgsleder | Partner

5

Jeg ga et tydelig oppdrag til Aida

Hardtarbeidende, tilgjengelig og dyktig!

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Hardtarbeidende, tilgjengelig og dyktig!

Utrolig dyktig og alltid tilgjengelig!

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Utrolig dyktig og alltid tilgjengelig!

Meget fornøyd

Geir Einar Moen

Eiendomsmegler

5

Meget fornøyd

Terningkast 6

Marius Kvalvik

Daglig leder | Eiendomsmegler

5

Terningkast 6

Bolig solgt for Bjørn Martin Hestnes i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Bjørn Martin Hestnes i 2022

En megler som overstiger forventninger!

Marius Kvalvik

Daglig leder | Eiendomsmegler

5

En megler som overstiger forventninger!

Fantastisk oppfølging og ryddig salgsprosess

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Fantastisk oppfølging og ryddig salgsprosess

Bolig solgt for Ragnar M. Herfjord i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Ragnar M. Herfjord i 2023

Is the best experience to buying the house

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Is the best experience to buying the house

Meget fornøyd

Daniel Bruce Beadle

Eiendomsmegler

5

Meget fornøyd

Flinke og Profosjonel

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Flinke og Profosjonel

Jeg opplevde Andrè som engasjert, ærlig og oppdatert på markedet.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Jeg opplevde Andrè som engasjert, ærlig og oppdatert på markedet.

Effektivt med meget godt resultat!

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Effektivt med meget godt resultat!

Meget bra oppfølging av megler

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Meget bra oppfølging av megler

Ryddig og flink megler

Marit Havik Staalesen

Eiendomsmegler

5

Ryddig og flink megler

Ekspert på boligmarkedet i Trondheim

Marius Kvalvik

Daglig leder | Eiendomsmegler

5

Ekspert på boligmarkedet i Trondheim

Flink og profesjonell megler, anbefales.

Daniel Lanto

Eiendomsmegler/Partner/MNEF

5

Flink og profesjonell megler, anbefales.

Bolig solgt for Vilde Gjersvold Nygård i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Vilde Gjersvold Nygård i 2022

Svært fornøyd med Knut Øyvind

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Svært fornøyd med Knut Øyvind

Knut Øyvind har vært heilt supert gjennom heile prosessen! Var tydelig og klar på hva han trodde vi skulle klara å selge for og overgikk også det!

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Knut Øyvind har vært heilt supert gjennom heile prosessen! Var tydelig og klar på hva han trodde vi skulle klara å selge for og overgikk også det!

Fikk anbefalt Aida av en venninne, som kjøpte bolig av henne.

Aida Rajic

Eiendomsmegler | Salgsleder | Partner

5

Fikk anbefalt Aida av en venninne, som kjøpte bolig av henne.

Kan anbefales på det varmeste.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Kan anbefales på det varmeste.

Andrè er en ryddig, pliktoppfyllende og tydelig megler.

Andre Holmli Sandnes

Eiendomsmegler

5

Andrè er en ryddig, pliktoppfyllende og tydelig megler.

Veldig fornøyd med salgsprosessen

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Veldig fornøyd med salgsprosessen

Bolig solgt for Trine Hultgren i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Trine Hultgren i 2022

Hun var imøtekommende, lett tilgjengelig på telefonen, og fremstod som en god veileder

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Hun var imøtekommende, lett tilgjengelig på telefonen, og fremstod som en god veileder

Very satisfied

Michael R. Myhre

Daglig leder/Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Very satisfied

Jeg har ikke merket et slikt nivå proffesjonalisme med andre meglere.

Knut Øyvind Grytten

Eiendomsmegler / Partner

5

Jeg har ikke merket et slikt nivå proffesjonalisme med andre meglere.

Anmeldelse

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Anmeldelse

Bolig solgt for Tove Rokseth Larsen i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Tove Rokseth Larsen i 2023

Beste megler

Michael R. Myhre

Daglig leder/Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Beste megler

Bolig solgt for Håkon Stokke i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Håkon Stokke i 2023

Svært profesjonell og ryddig!

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Svært profesjonell og ryddig!

Bolig solgt for Beate Hurlen i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Beate Hurlen i 2023

Veldig fornøyd!

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Veldig fornøyd!

Meget fornøyd

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Meget fornøyd

Veldig imøtekommende og hyggelig

Nini Tran

Eiendomsmeglerfullmektig

5

Veldig imøtekommende og hyggelig

Kjempefornøyd med hele prosessen

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Kjempefornøyd med hele prosessen

Serviceinnstilt og dyktig

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Serviceinnstilt og dyktig

Mads skapte tillit og seriøsitet ved første møte - en megler du kan stole på!

Mads Larsen

Eiendomsmeglerfullmektig

5

Mads skapte tillit og seriøsitet ved første møte - en megler du kan stole på!

Bolig solgt for Gunhild Lysklæt Andersen i 2022

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Gunhild Lysklæt Andersen i 2022

Herlig og betryggende megler!

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Herlig og betryggende megler!

En helt rå megler!

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

En helt rå megler!

Profesjonell, hyggelig og tydelig megler

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Profesjonell, hyggelig og tydelig megler

Bolig solgt for Hallvar Bergh i 2023

Frank Robert Bae

Eiendomsmegler

5

Bolig solgt for Hallvar Bergh i 2023

Alt du ønsker i en megler pluss litt til!

Elise Riise Johnsen

Eiendomsmegler / Partner

5

Alt du ønsker i en megler pluss litt til!

Ryddig og hyggelig kar

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Ryddig og hyggelig kar

Dyktig megler

Michael R. Myhre

Daglig leder/Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Dyktig megler

Etter flere samtaler med andre meglere, endte valget mitt på Aida

Aida Rajic

Eiendomsmegler | Salgsleder | Partner

5

Etter flere samtaler med andre meglere, endte valget mitt på Aida

Veldig fornøyd

5

Veldig fornøyd

Hyggelig og profesjonell

Håkon Hovland

Jr. Partner | Eiendomsmegler MNEF

5

Hyggelig og profesjonell

Bolig solgt for Petter Kolling Johansen i 2023

Mikkel Johnsen

Eiendomsmegler MNEF

5

Bolig solgt for Petter Kolling Johansen i 2023

Meget engasjert og dyktig.

Hanne Strandvahl

Eiendomsmegler

5

Meget engasjert og dyktig.

Solgt etter første visning og fornøyd med prisen!

Lillian Tunge

Eiendomsmegler MNEF/Partner

5

Solgt etter første visning og fornøyd med prisen!

Profesjonell og erfaren megler

Daniel Lanto

Eiendomsmegler/Partner/MNEF

5

Profesjonell og erfaren megler