Senior skribent & innholdsforfatter
Med kravene om egenkapital, inntekt og dagens høye boligpriser er det ikke enkelt å komme seg inn på boligmarkedet. I denne artikkelen skal vi ta deg gjennom alt du trenger å vite om hvordan du kan få råd til din første bolig.
Det viktigste å tenke på når du skal finne din første bolig, er å se etter noe som passer inn under din økonomi – man finner sjeldent drømmeboligen som førstegangskjøper. Her må du også vurdere om du ønsker noe nytt som du kan flytte inn i med en gang, eller vil det kanskje lønne seg å ta noe billigere – som et oppussingsprosjekt? Det neste du må tenke på er hvor boligen ligger i forhold til skole, jobb og andre steder du ofte drar til. Ønsker du å bo sentralt eller kan du vurdere å pendle til jobb eller skole? Det vil ofte være billigere for boliger som ligger lenger unna sentrum.
For å få lån av banken til å kjøpe deg bolig, settes det krav om at du må ha minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital – altså penger du allerede har spart opp. Du må også ha nok penger til å dekke utgiftene som følger med selve boligkjøpet, som tinglysning og dokumentavgift.
Det er derimot mulig å kunne få låne bolig med mindre enn 15 prosent egenkapital, dersom du har en nær venn eller slektning som kan stille som kausjonist. En kausjonist er en person som stiller som garanti for å kunne betale ned på lånet ditt dersom du selv ikke skulle klare det. Som regel ønsker banken også en tilleggssikkerhet i boligen til person som stiller som kausjonist. Dette kan være en god løsning for førstegangskjøpere som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet.
Dersom du har spart opp en del egenkapital, må du undersøke med banken om hvor mye lån du kan få – og deretter vil du kunne få et finansieringsbevis. Slik vet du hvilken prisklasse du kan gå etter når du leter etter bolig.
Det er lurt å gå på flere visninger før du bestemmer deg, og ikke ta det første og beste du kommer over. Et boligkjøp er en stor investering og krever nøye gjennomtenkning i forkant. Det er også lurt å ha med seg noen som er en mer erfaren boligkjøper på visningen, slik at du får hjelp til å vurdere om dette er riktig bolig for deg. Som kjøper har du undersøkelsesplikt, og det er derfor viktig å gå nøye gjennom alle aspekter av boligen på visningen, samt lese salgsprospektet nøye. Det er også lurt å merke seg at du ikke trenger å vise finansieringsbeviset ditt til eiendomsmegleren, og dermed avsløre hvor langt du er villig til å gå i en eventuell budrunde.
Dersom du bestemmer deg for å legge inn et bud, er det en fordel å bestemme seg på forhånd om hvor høyt opp man ønsker å gå i pris. Det er fort gjort at man blir litt for ivrig og legger inn et høyere bud enn man egentlig har råd til. Husk at man ikke vinner alle budrunder, og at det kommer flere sjanser.
Her følger noen gode tips til hvordan du kan få spart opp nok egenkapital til å få kjøpt din første bolig.
BSU står for bolig sparing for ungdom, og gjelder for deg under 34 år. Dette er en sparekonto man kan opprette når man sparer til sin første bolig. BSU gir deg høy innskuddsrente, skattefradrag og du får spart opp penger som kun går til egenkapital. Vilkårene tilsier at du kan spare totalt 27 500,- kroner årlig, og at samlet sparebeløp ikke kan overstige 300 000,- kroner. Dersom du ønsker å spare mer enn dette, vil det lønne seg å finne en sparekonto med så høy rente som mulig.
Det finnes flere firmaer og butikker som har behov for deltidsansatte. Dersom du er student, kan du for eksempel ta på deg ekstra jobb på ettermiddagene eller se hvordan du kan tjene penger på nettet i helgene og i ferier. Deretter kan du sette de ekstra inntektene inn på en sparekonto eller BSU, og dermed er du i gang med oppsparingen til egenkapital. Lever du litt mer sparsommelig, og ikke sløser penger på unødvendige ting, vil du i utgangspunktet kunne få spart opp en god sum hver måned.
Du kan også bo hjemme hos foreldrene dine for en periode, dersom dette er en mulighet. Slik kan du minske utgiftene dine, og få spart opp mer penger til egenkapital. Du kan også gjøre en avtale med foreldrene dine om å betale inn husleie hver måned, som legges til side og senere kan brukes som en del av egenkapitalen. På denne måten unngår du at du sløser pengene på andre ting – en sikker sparing. Husk også at jo tidligere du starter med sparing til egenkapital, jo raskere kan du kjøpe deg egen bolig.
Om du kan leve med å bo lenger unna sentrum, i litt mer landlige omgivelser, vil du kunne få kjøpt bolig til en lavere pris. Jo mindre krav du har til boligen, jo enklere blir det å finne noe du har råd til. Dette er kun en inngangsbillett til boligmarkedet, og drømmeboligen har man sjelden råd til som førstegangskjøper.
For noen kan sparingen ta en evighet, og vegen til boligdrømmen er lang. Dersom du sliter med å spare opp nok egenkapital eller inntekt til å kunne få boliglån fra banken, finnes det noen andre muligheter man kan sjekke ut. I noen tilfeller kan kommunen eller NAV gi startlån og tilskudd til bolig, for å hjelpe de som har store problemer med å komme seg inn på boligmarkedet eller ved problemer med betaling etter samlivsbrudd. Dette kan du søke om hos Husbanken.
Det finnes også en ordning som kalles for «OBOS Deleie», som har som hensikt å gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet. Med denne løsningen kan du kjøpe halve boligen, eller mer, men likevel bo i hele. Den resterende delen av boligen som du ikke eier, vil du betale leie for. Du må kjøpe minst 50 prosent av boligen, og kan etter hvert øke eierandelen din frem til du eier hele boligen selv. Dette er en fin mulighet for å komme seg inn på boligmarkedet raskt, og deretter i eget tempo kunne bygge seg opp nok penger til å kunne kjøpe hele boligen.
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere