Hva koster det å selge bolig? Pris i 2023

Marthe Frigaard
Marthe Frigaard

Senior skribent & innholdsforfatter

I denne guiden finner du

Hva trenger jeg før jeg vurderer salg?

Når det kommer til å selge en bolig og de nødvendige forberedelsene, er det mange som er nysgjerrige på kostnadene og hvilke tjenester som er essensielle. Her gir vi deg en oversikt over de sentrale punktene:

Eiendomsmegler

Kostnad: Vanligvis en startpris på omtrent 10 000 - 15 000 kr, i tillegg til en provisjon på rundt 2,5% av kjøpesummen.

Viktige tjenester: Eiendomsmegleren tar seg av viktige aspekter som markedsføring, visninger og forhandlinger av kontrakter. De sørger for at prosessen går smidig fra start til slutt.

Gode råd og alternativer for boligsalg: Det finnes en rekke gode råd og alternativer når det kommer til boligsalg. Eiendomsmeglere har solid erfaring og ekspertise, men du kan også vurdere andre tilnærminger avhengig av situasjonen din.

Å ha en dyktig eiendomsmegler på laget er ofte en smart investering, da de tar på seg de viktige oppgavene som gir deg muligheten til å fokusere på det som betyr mest for deg. Husk å utforske ulike alternativer og få råd fra profesjonelle for å finne den beste tilnærmingen for ditt boligsalg.

Kostnad hvis du selger med eiendomsmegler

Det er en vanlig oppfatning blant folk at det er mer foretrukket å samarbeide med en eiendomsmegler når man skal selge en bolig, i stedet for å prøve seg på egenhånd. Denne beslutningen innebærer som regel den største utgiften ved boligsalg, og betalingen kan ordnes på to forskjellige måter.

Eiendomsmeglere har en prissetting som enten er basert på en prosentandel av salgssummen som provisjon, eller en timesats per arbeidstime brukt på salget. Provisjonen varierer gjerne mellom 1% og 3% av salgsprisen, mens timesatsen typisk ligger rundt 2000 kroner. Et typisk salgsoppdrag tar omtrent 40 arbeidstimer, noe som plasserer prisen for timesats-betaling rundt 80 000 kroner.

Mange meglerfirmaer har også en minste provisjon for å sikre en grunnleggende inntekt ved lavere salgspriser. Dette beløpet pleier å ligge på omtrent 30 000 kroner, men selvfølgelig øker provisjonen proporsjonalt med høyere salgspris.

Eiendomsmeglere gjennomgår spesialisert opplæring, noe som sikrer en betydelig kompetanse når du velger å ansette en megler. Denne kompetansen gir både kjøpere og selgere en større grad av trygghet, da en nøytral ekspert er involvert i hele salgsprosessen.

Du kan også selge uten en megler

Når du bestemmer deg for å selge boligen uten hjelp fra en eiendomsmegler, er det en mulighet for å redusere kostnadene ved å unngå utgifter knyttet til å ansette fagpersoner. Likevel er det fremdeles visse utgifter du må dekke selv. Disse inkluderer utlegg for en takstmann som utarbeider en tilstandsrapport, samt kostnader for dokumenthenting, forsikring, utarbeidelse av kjøpekontrakt, oppgjørstjenester og eventuelle utgifter til markedsføring.

Det er viktig å ha i bakhodet at som selger må du påta deg ansvaret for å ta fotografier, annonsere på nettet, markedsføre boligen, organisere visninger, håndtere all kommunikasjon, forhandlinger, og ta på deg de juridiske og administrative oppgavene. Disse oppgavene kan også involvere arbeid med kontrakter og å tinglyse eierskifte.

Selv om det er en mulighet for å spare penger ved å håndtere boligsalget selv, er det viktig å være oppmerksom på at det kan være krevende og komplisert å takle alle aspektene ved boligsalget på egenhånd. Derfor er det avgjørende å nøye veie fordeler og ulemper, og avgjøre hva som er det mest hensiktsmessige alternativet basert på den individuelle situasjonen din.

Oppstartskostnader

Når det gjelder meglerfirmaer, pleier de å ta en oppstartsavgift for å komme i gang med prosessen med å selge boligen. Dette beløpet varierer vanligvis og ligger rundt 15 000 kroner. Innenfor denne avgiften kan det være inkludert kostnader knyttet til å utarbeide prospekt og salgsoppgaver. Det er en god idé å ta kontakt med ulike meglerfirmaer for å få en nøyaktig oversikt over hva som er inkludert i denne avgiften. Det er også viktig å merke seg at noen firmaer ikke inkluderer disse utgiftene i startprisen, så det kan være variabler å ta hensyn til. Det er alltid smart å ha klarhet i de økonomiske detaljene før du velger en megler og går i gang med prosessen.

Markedsføring av boligen

Mange meglerforetak tilbyr spesifikke markedsføringspakker som ligger i prisområdet 10 000 til 20 000 kroner. Disse pakkene inkluderer vanligvis boligannonser på plattformer som finn.no, meglerens egne nettsider, digitale salgsoppgaver og salgsplakater. Det er dog viktig å være klar over at ekstra kostnader kan oppstå dersom man ønsker annonsering i aviser, økt synlighet på finn.no eller spesialiserte nettjenester på nettaviser og sosiale medier.

Innenfor rammen av markedsføringspakken pleier også kostnadene for fotografarbeid å være inkludert. Skulle det derimot være behov for utvidet fotografering eller 3D-tegninger, kan det tilkomme ekstra utgifter som vanligvis ligger i intervallet 2500 til 5000 kroner.

Det er en fordel å ha god oversikt over hva som er inkludert i markedsføringspakken og være oppmerksom på eventuelle ekstra kostnader. Dette gir deg en tydeligere forståelse av hva du kan forvente når det kommer til å markedsføre boligen din på en effektiv måte.

Visning

Å organisere visninger er en vesentlig del av boligsalgsprosessen, der eiendomsmegleren vanligvis tar en avgift på mellom 2500 og 3000 kroner for hver gjennomførte visning. Dette dekker de tjenestene og arbeidet som er nødvendig for å planlegge og lede visningene, noe som sparer deg for tid og krefter i en hektisk periode. Å inkludere disse visningskostnadene i budsjettet ditt gir deg en klarere oversikt over utgiftene i løpet av salgsprosessen.

Tinglysning

I løpet av boligsalgsprosessen er det avgjørende å samle inn ulike dokumenter og utføre tinglysning. Dette medfører noen ekstra kostnader som skal betales til offentlige myndigheter. De faktiske utgiftene varierer som regel mellom 3000 og 12 000 kroner, avhengig av hvilken type bolig som blir solgt. Det er viktig å være klar over disse kostnadene og budsjettere for dem, slik at du har en realistisk forståelse av totalkostnadene ved salget av boligen din.

Oppgjør

Ved overføring av salgssummen fra kjøper til selger, krever meglerfirmaet et honorar for å håndtere oppgjøret og eierskiftet. Vanligvis ligger denne kostnaden rundt 6-7000 kroner.

Boligstyling

Boligstyling er et valgfritt tillegg i boligsalgsprosessen som kan brukes for å gjøre boligen mer attraktiv for potensielle kjøpere. Dette kan være spesielt nyttig hvis boligen er umøblert eller for å gjøre enkle forbedringer i presentasjonen av hjemmet.

Prisene for boligstyling varierer avhengig av omfanget av arbeidet og om det er behov for å leie møbler og annet inventar i salgsperioden. Vanligvis starter prisene rundt 3 000 kroner, men de kan øke til omtrent 40 000 kroner for større oppdrag. Å investere i boligstyling kan hjelpe med å skape et positivt førsteinntrykk og øke appell for potensielle kjøpere, noe som igjen kan føre til en raskere og mer vellykket salgsprosess.

Boligselgerforsikring

Et vanlig råd fra eiendomsmeglerfirmaer er å vurdere å skaffe en boligselgerforsikring som en del av salgsprosessen. Målet med denne typen forsikring er å gi en beskyttelse for selgeren mot potensielle mangler eller erstatningskrav fra kjøperen etter at salget har funnet sted. Dette betyr at eventuelle krav fra kjøperen blir håndtert gjennom forsikringen, i stedet for at selgeren må dekke kostnadene selv.

Prisen på en boligselgerforsikring varierer i forhold til salgssummen. For eneboliger pleier prisene å starte rundt 10 000 kroner, men de kan gå helt opp til 50 000 kroner for de høyeste verdiene. Å vurdere en boligselgerforsikring kan gi en ekstra trygghet i salgsprosessen og avlaste eventuelle potensielle økonomiske bekymringer i etterkant av salget.

Verdivurdering og takst

En verdivurdering er ofte en del av meglertjenestene, og mange eiendomsmeglere tilbyr det gratis som en måte å komme i kontakt med mulige boligselgere på. Denne vurderingen legger grunnlaget for å fastslå boligens verdi og gir en estimert pris. Hvis du velger å bestille en verdivurdering separat, pleier prisen vanligvis å ligge rundt 2 000 til 3 000 kroner. En grundig verdivurdering er viktig for å kunne prise boligen riktig og gi et realistisk bilde av hva du kan forvente i salgsprosessen.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport gir en omfattende gjennomgang av boligens tekniske tilstand, hvor eventuelle feil, mangler og vedlikeholdsbehov blir identifisert. Kostnaden for en slik rapport kan variere, og prisen starter vanligvis rundt 8 000 kroner for mindre leiligheter. For større eneboliger kan prisen derimot ligge på omtrent 25 000 kroner. Å investere i en tilstandsrapport gir potensielle kjøpere en klar innsikt i boligens tilstand og kan bidra til å skape tillit og trygghet i salgsprosessen.

Les også hva en tilstandsrapport koster

Kort oppsummert

Vanligvis kan man forvente en samlet kostnad på omtrent 100 000 kroner når man selger en bolig. Prisen kan variere avhengig av boligens størrelse og salgspris. Eiendomsmeglerfirmaer pleier ofte å presentere komplette tilbud som inkluderer alle kostnadene, men det kan være en klok tilnærming å undersøke nøye hvilke tjenester som er inkludert og hvilke som kan medføre ekstra kostnader. Det er også verdt å merke seg at det kan være variasjoner mellom ulike meglerfirmaer, derfor anbefales det å sammenligne tilbud fra flere aktører for å finne den beste løsningen som passer for deg. Å gjøre en grundig sammenligning kan hjelpe deg med å få en klar forståelse av hva du får for pengene og hjelpe deg med å ta en informert beslutning om hvordan du ønsker å håndtere boligsalget ditt.

Vurderer du å selge boligen?

Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.

Uforpliktende

Gratis

Raskt og enkelt

Klar for å sammenligne meglere?

Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.