Hva koster en tilstandsrapport? Pris i 2023

Marthe Frigaard
Marthe Frigaard

Senior skribent & innholdsforfatter

I denne guiden finner du

Trenger jeg tilstandsrapport?

En tilstandsrapport spiller en viktig rolle i en bolighandel, men hva er egentlig kostnaden for en tilstandsrapport? Prisen på en tilstandsrapport varierer fra kommune til kommune og fra leverandør til leverandør. Derfor er det nødvendig å gjennomføre litt undersøkelser og sammenligne priser før du tar steget med å bestille en tilstandsrapport.

Ifølge Fornye.no er prisen for en tilstandsrapport som regel i intervallet 4 000 til 10 000 kroner. Likevel, vær oppmerksom på at denne prisen kan svinge avhengig av boligens størrelse og hvilken leverandør du velger. Noen leverandører tilbyr også pakkeløsninger som inkluderer tilstandsrapporten sammen med en elinstallasjonsrapport og en energimerkerapport til en redusert pris. Av den grunn er det lurt å utforske forskjellige alternativer og finne den som best matcher din situasjon.

Hva koster en tilstandsrapport? Pris i 2023

En tilstandsrapport spiller en vesentlig rolle i kjøp og salg av bolig, og den sikrer en ærlig og rettferdig transaksjon for både selger og kjøper. Kostnaden for en tilstandsrapport varierer basert på faktorer som boligens størrelse og omfanget av vurderingen som skal gjøres. Prisen på en standard tilstandsrapport kan ligge et sted mellom 8000 kroner og opp til 30 000 kroner. Dette varierer også mellom ulike selskaper, så det kan være klokt å hente inn flere tilbud fra diverse takstselskaper. Videre er det viktig å være klar over at ekstra tjenester kan tilkomme med ekstra kostnader, noe som kan påvirke den totale prisen for tilstandsrapporten.

Faktorer som kan påvirke kostnaden av en tilstandsrapport

En tilstandsrapport blir utarbeidet av en kvalifisert takstmann eller annen ekspert på området. Prisen for en tilstandsanalyse på en bolig kan variere avhengig av flere faktorer. Boligens størrelse påvirker den tiden takstmannen bruker på gjennomgangen, som igjen påvirker arbeidskostnadene. Prisen kan også variere basert på omfanget og kompleksiteten til de tekniske anleggene som skal inspiseres, og om det er spesielle aspekter som krever en mer grundig analyse. Boligtypen og eiendommens art kan også påvirke hvor detaljert vurderingen må være, spesielt hvis det finnes tilknyttede enheter eller andre bygninger på eiendommen.

Dine valg av takstselskap og ekspert kan også spille inn på prisen, da det kan være variasjoner i kostnader mellom forskjellige selskaper. Derfor kan det være lurt å innhente pristilbud fra flere forskjellige aktører før du tar en beslutning. Det er også verdt å merke seg hvilke tjenester som inkluderes i rapporten, og hvilke som regnes som tilleggstjenester, da dette påvirker den totale kostnaden. Å undersøke hva som er inkludert i prisen før du bestiller en tilstandsrapport kan være en fornuftig tilnærming.

Hvor mye koster en tilstandsrapport og hva dekker kostnaden?

Når man investerer i en tilstandsrapport, inkluderer vanligvis grunnprisen selve tilstandsrapporten, en verditakst og en lånetakst. Det kan også forekomme ekstra kostnader dersom det er ekstra boenheter eller flere områder som takstmannen må vurdere. Dette kan omfatte elementer som en hybel, utleiedel, krypkjeller, uthus, garasje eller bod.

Priseksempel for tilstandsrapport i 2023

Her er et eksempel på tilstandsrapportkostnader for 2023:

Priser for leiligheter:

  • Opptil 99 kvadratmeter: 8500 kroner
  • 100 – 149 kvadratmeter: 11 000 kroner
  • Over 150 kvadratmeter: Pris etter avtale

Priser for større boliger som enebolig, tomannsbolig, rekkehus og fritidsbolig:

  • Opptil 149 kvadratmeter: 13 000 kroner
  • 150 – 199 kvadratmeter: 15 000 kroner
  • 200 – 249 kvadratmeter: 17 000 kroner
  • 250 – 299 kvadratmeter: 19 000 kroner
  • Over 300 kvadratmeter: Pris etter avtale

Det er viktig å merke seg at det kan være ekstra kostnader for tilleggstjenester, som for eksempel bod, kjeller osv ved større boliger (krypkjeller, underetasje), ekstra kjøkken, ekstra våtrom som bad, vaskerom eller dusjrom, og ekstra boenhet (hybel, utleiedel). Disse prisene gir deg en generell oversikt, men det kan være lurt å kontakte en ekspert for å få nøyaktige pristilbud basert på din boligs spesifikke behov.

Andre utgifter du må regne med

I tillegg til kostnadene knyttet til selve tilstandsrapporten, kan det være ekstra utgifter som er assosiert med innhenting av dokumenter, tegninger, årsberetning fra borettslag eller andre opplysninger som takstmannen trenger for å vurdere boligens tilstand. Disse kostnadene kan variere og kan unngås ved å selv skaffe nødvendig dokumentasjon og ha den klar til takstmannens besøk, eller ved å sende den inn på forhånd.

Selv om den standardiserte tilstandsrapporten gir en grundig evaluering av boligens tilstand, kan det være områder som takstmannen ikke har tilstrekkelig kompetanse til å vurdere, for eksempel energiforbruk, støy, inneklima og lignende. Hvis du ønsker en mer detaljert sjekk av det elektriske anlegget, kan det være fornuftig å involvere en elektriker til denne oppgaven. Dette er spesielt relevant med tanke på de nye lovendringene som trådte i kraft i januar 2022, som stiller strengere krav til nøyaktig og omfattende dokumentasjon av tilstanden ved boligsalg. Det er derfor viktig å sikre at alle aspekter blir grundig vurdert av fagfolk med solid ekspertise på området.

Kort oppsummert:

Kostnaden for en tilstandsrapport avhenger av størrelsen og kompleksiteten til eiendommen. Mindre leiligheter kan normalt ha en prislapp på omtrent 8000 kroner, mens en enebolig kan koste rundt 20 000 kroner. Det kan forekomme ekstrakostnader for flere hus på samme tomt, utleiedel, garasje, krypkjeller eller andre spesielle tekniske installasjoner som må inspiseres. Det anbefales å skaffe informasjon og pristilbud fra flere ulike takstselskap før du tar en beslutning, ettersom prisingen og hva som er inkludert i grunnprisen kan variere fra selskap til selskap. Det kan også være klokt å sjekke om tilstandsrapporten er en del av salgsprosessen, eller om du selv må bestille den.

Vurderer du å selge boligen?

Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.

Uforpliktende

Gratis

Raskt og enkelt

Klar for å sammenligne meglere?

Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.