Hva koster en utleiemegler? Pris i 2023

Marthe Frigaard
Fredrik Jakobsen og Marthe F.

SEO Spesialist og innholdsforfatter

I denne guiden finner du

Hva er prisen for tjenestene til en utleiemegler?

Utleiemeglere kan hjelpe deg med å administrere utleie av din eiendom. Men hva koster det å ansette en utleiemegler? Prisene varierer avhengig av flere faktorer, inkludert hvor i landet du befinner deg og hva slags tjenester du trenger.

En utleiemegler kan tilby tjenester som markedsføring av eiendommen, visning av boligen, utarbeidelse av leiekontrakt og forvaltning av leieforholdet. Men hva er inkludert i prisen, og hva må man betale ekstra for? Les videre for å finne ut mer om hva du kan forvente å betale for en utleiemegler.

Hva koster en utleiemegler? Pris i 2023

Å leie ut en bolig kan være en god investering, men det kan også kreve mye tid og ressurser. Derfor velger noen å benytte seg av en utleiemegler for å ta seg av det praktiske rundt utleieforholdet. Prisene for utleiemeglere varierer, men det kan lønne seg å sjekke med flere før du bestemmer deg. Forskjellen fra en megler til en annen kan ligge på så mye som 4.500 kroner i året, avhengig av hvilken tjeneste du bestiller.

Hva gjør en utleiemegler?

En utleiemegler er en person eller et firma som spesialiserer seg på å hjelpe utleiere med å finne pålitelige leietakere og administrere leieforholdet. De tar seg av alt det praktiske og juridiske i forbindelse med utleie av bolig, inkludert visninger, kreditt- og referansesjekk av potensielle leietakere, utarbeidelse av leiekontrakter, depositum og innbetaling, samt håndtering av alle forespørsler og problemer som kan oppstå underveis i leieforholdet. Utleiemeglere tar vanligvis en prosentsum av leieinntektene som betaling for tjenestene de tilbyr.

Hva vil utleiemegler koste meg?

Prisen på en utleiemegler kan variere betydelig avhengig av hvilket utleiefirma man velger. Derfor kan det lønne seg å undersøke flere alternativer før man bestemmer seg. En standard markedspakke, som vanligvis inkluderer annonsering på nett, fotografering og prospekt, koster mellom 2000 og 6000 kroner, avhengig av hvor mye man ønsker å investere i markedsføring.

Når det gjelder etablering av leieforholdet, som inkluderer innflytting, referansesjekk, kredittsjekk, depositum og sjekk av bolig, må man vanligvis betale mellom 50 og 70 prosent av leien. Visninger kan noen ganger være inkludert i etableringsutgiftene, men hvis de ikke er det, ligger prisen vanligvis rundt 1000 kroner per visning.

Hvis man ønsker at utleiemegleren skal håndtere kontakten med leietaker og eventuelle henvendelser gjennom leieforholdet, tar de vanligvis en prosentandel av leieinntektene. Prosentandelen ligger som regel mellom 10 og 20 prosent. Noen utleiemeglere tar også en fast sum per måned for forvaltning av leieforholdet.

Priseksempel:

Det finnes ulike faktorer som kan påvirke prisen på en utleiemegler, som geografisk beliggenhet og konkurransesituasjonen i området. Prisene kan også variere mellom ulike selskaper.

Ifølge en priseksempel fra Utleiemegleren, vil kostnadene ved å bruke en utleiemegler avhenge av hvilken tjeneste du trenger. For eksempel vil etablering av leieforholdet koste 62,5 % av en månedsleie, mens forvaltning av løpende leieforhold vil koste 10% av månedlig husleie.

Hvis du velger å inngå en leiekontrakt med varighet på 12-18 måneder eller 19-36 måneder, vil etablering av leieforholdet være inkludert i prisen. Forvaltning av løpende leieforhold vil da koste henholdsvis 16,3% og 13,1% av månedlig husleie.

Hvis du ønsker å leie ut boligen din uten forvaltning av leieforholdet, vil etablering av leieforholdet koste 125% av en månedsleie.

Visning vil koste 1000 kroner per visning, og markedspakken vil koste 2900 kroner uavhengig av hvilken tjeneste du velger.

Det er viktig å merke seg at prisene kan variere mellom ulike utleiemeglere, og det kan derfor være lurt å ta kontakt med flere selskaper for å få et nøyaktig prisestimat.

Hva er inkludert i prisen hos en utleiemegler?

Når man benytter seg av en utleiemegler, får man en rekke tjenester inkludert i prisen. En av de viktigste tjenestene er utleieforsikring som gir en trygghet om noe skulle gå galt. Forsikringen dekker både deg og boligen, og du får erstatning for eventuelle skader og uteblitt leieinntekt. Dette er spesielt viktig for utleiere som har opplevd at leietakere ikke tar vare på boligen eller ikke betaler leien til avtalt tid.

Utleiemegleren hjelper også med å finne en leietaker raskt og ordner med bilder og annonser. De holder visninger og sørger for at du får pengene dine til avtalt tid. Videre tar de seg av referanse- og kredittsjekk ved potensielle leietakere og sørger for å finne en god og økonomisk pålitelig leietaker til boligen din.

Utleiemegleren ordner også med leiekontrakt, depositum og eventuelle andre administrerende oppgaver. De følger også opp eventuelle forespørsel eller problemer som skulle oppstå underveis.

Det er viktig å merke seg at utleieforsikring kan du skaffe deg uavhengig av om du bruker utleiemegler eller håndterer alt selv. Utleiemegleren tar imidlertid på seg ansvaret for å håndtere alt som har med utleieforholdet å gjøre, og gir deg en trygghet og en enklere hverdag som utleier.

Så mye må du skatte etter salg

Inntekter fra utleie av bolig i Norge er i utgangspunktet skattepliktige. Overskuddet, dvs. inntekter minus utgifter knyttet til utleieinntekten, skattlegges som kapitalinntekt med en sats på 22%. Imidlertid kan utleiere også kreve fradrag for utgifter knyttet til boligen, som vedlikehold, felleskostnader, strøm, kommunale avgifter, møbelslitasje, eiendomsskatt og meglerutgifter. Det er viktig å være klar over at det finnes unntak og forskjeller, avhengig av om man har langtidsutleie eller korttidsutleie, og om man bor i deler av boligen selv.

Kort oppsummert

Å bruke en utleiemegler kan være en god investering for de som ønsker å leie ut en bolig, men ikke har tid eller ønsker å håndtere det praktiske selv. Prisen for å få en utleiemegler til å håndtere alt kan variere, men man kan regne med å betale rundt 10 prosent av månedsleien. Det er imidlertid fullt mulig å gjøre deler av jobben selv, som å holde visninger eller markedsføre boligen, for å spare noen kroner.

Det viktigste er å vurdere ens egen tid og ressursbruk opp mot prisen for å få hjelp av en utleiemegler. Marthe Frigaard, en dyktig innholdsforfatter med erfaring innen temaet hjem og bolig, anbefaler å lese alle guider innen eiendomsmegling for å gjøre en informert beslutning.

Uansett hva man velger, er det viktig å huske på at utleieforhold kan være utfordrende og krever mye oppfølging. Å ha en utleiemegler kan derfor være en god investering for å unngå potensielle problemer og gjøre utleieprosessen så smidig som mulig.

Vurderer du å selge boligen?

Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.

Uforpliktende

Gratis

Raskt og enkelt

Klar for å sammenligne meglere?

Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.